Notice: Undefined variable: post_id in /home/u62219p59037/domains/weckenonline.eu/public_html/wp-content/themes/neptune-by-osetin/single.php on line 28
VEILIG VACUMEREN – TIPS VACUMEREN

Om voedsel veilig te bewaren is het uiterst belangrijk dat de temperatuur laag blijft. U kunt de groei van micro-organismen in belangrijke mate verminderen bij een temperatuur van 4 °C of lager. Invriezen bij -17 °C doodt de micro-organismen niet, maar zorgt er wel voor dat ze niet meer groeien. Om ze lang te bewaren moet u bederfelijke voedingswaren altijd invriezen, nadat ze vacuüm zijn verpakt.
Let wel dat vacuüm verpakken geen alternatief is voor het steriliseren en het voedselbederf niet tegengaat. Het kan de verandering in kwaliteit alleen vertragen. Het is erg moeilijk te voorspellen hoelang voedingswaren op topkwaliteit blijven voor wat betreft smaak, uiterlijk en textuur. Dit is sterk afhankelijk van de versheid en de toestand van het voedsel op de dag, dat het vacuüm werd verpakt.
BELANGRIJK: vacuüm verpakken vervangt het koelen of diepvriezen NIET. Alle bederfelijke voedingswaren, die moeten worden gekoeld, moeten koel bewaard of ingevroren blijven, nadat ze vacuüm zijn verpakt.
Verpak zachte kaas, champignons, knoflook of uien niet vacuüm. Behalve als je het daarna invriest.
Waarom mag je geenĀ champignons, knoflook of uien vacumeren zonder ze daarna in te vriezen?
Champignons, uien en knoflook hebben een lage zuurtegraad waardoor deze geschikt zijnĀ voor het ontstaan van de bacterie soorten Clostridium botulinum: Clostridium botulinum is een gram-positieve anaerobe, sporenvormende, staafvormige bacterie. De bacterie veroorzaakt botulisme. Deze bacterie gedijd het beste in een zuurstofarme omgeving wat een vacuumzak of -bakje natuurlijk is. Vries je de champignons, uien of knoflook in, in de vacuumzak dan kan een sporenbacterie niet ontstaan.
Gekookt voedsel kan ook gevacumeerd worden. Laat gekookt voedsel minstens tot op kamertemperatuur afkoelen voor u het vacuüm verpakt. Als u dit niet doet, loopt u een risico op bacteriële besmetting.
Ontdooi alle vacuüm verpakte en bederfelijke voedingswaren in de koelkast. Laat nooit bederfelijke voedingswaren op kamertemperatuur liggen, terwijl ze vacuüm zijn verpakt. Dergelijke voedingswaren moeten worden gekoeld of ingevroren. Het voedsel in de zak is niet steriel. Als u gevacumeerd voedsel meteen wilt gebruiken kunt u dat ook ontdooien in de vacuumzak in de magnetron. Kijk even of uw vacuumzakken daar geschikt voor zijn.
Tomaten vacumeren.  Hele tomaten kunnen worden ingevroren en vervolgens vacuüm verpakt. Ze kunnen dan in de diepvriezer worden bewaard. Mogelijk verandert de textuur wel waardoor de tomaten na het ontdooien plat worden. Het is niet raadzaam om hele tomaten vacuüm te verpakken en vervolgens te bewaren in de koelkast of op kamertemperatuur.
Bessen vacumeren. Was de bessen en droog ze grondig. Vries de bessen in door ze op bakpapier te leggen en ongeveer 2 uur in de diepvriezer te leggen. Zo kunt u ze vacuüm verpakken zonder ze te beschadigen.
Groenten, die tot de kruisbloemenfamilie behoren, zoals broccoli, bloemkool, palmkolen en spruitjes, geven gassen af wanneer ze vacuüm worden bewaard. Hierdoor gaat de zak uitzetten en neemt de kwaliteit van de groenten af. De beste manier om deze groenten te bewaren is ze eerst te blancheren, vervolgens te laten afkoelen, te drogen, vacuüm te verpakken en dan in te vriezen.
Rood vlees vacumeren. Wanneer rood vlees vacuüm wordt verpakt, heeft dit de neiging wat donkerder bruin te worden door het gebrek aan zuurstof in de zak. De inhoud blijft echter perfect veilig voor consumptie.
Om zachte of luchtig gebakken producten vacuüm te verpakken, raden we aan om vacuumdozen of vacuumbussen te gebruiken zodat deze produten hun vorm behouden. Om tijd te besparen maakt u koekjesdeeg, taartbodems en volledige taarten, of u mengt vooraf ingrediënten die u voor later gebruik vacuüm verpakt.
Wanneer u koffie vacuüm verpakt in een vacuumbus, plaatst u een koffiefilter of servet bovenop de koffie voor u het deksel erop aanbrengt. Dit voorkomt dat de olie in de koffie (gemalen of bonen) in de verzegeling wordt getrokken en zorgt elke keer voor een goede sluiting.
Bananen kun je alleen vacumeren zonder schil. Omdat er in de schil een stofje zit wat het vacumeren ongedaan maakt.
Losse thee blijft langer vers wanneer deze na elk gebruik vacuüm wordt verpakt in een vacuumzak. U kunt ook theezakjes bewaren in uw Vacuumbus of vacuumdoos om de versheid te garanderen.
Wijn, likeur, azijn en olie.Ā De meeste merken verkopenĀ flessenstoppen. Deze houden geopende flessen wijn tot 5 keer langer vers en smaakvol dan wanneer de flessen opnieuw worden afgesloten met de kurk. Deze flessenstoppen kunnen ook worden gebruikt om uw favoriete likeur, azijn en olie langer vers te houden omdat ze de zuurstof, die zorgt voor een āvreemdeā smaak, buiten houden. Om niet-koolzuurhoudende vloeistoffen vacuüm te verpakken, gebruikt u een flessenstop op de originele fles. Let er op dat u ten minste 3 cm ruimte laat tussen de inhoud en de onderkant van de flessenstop en de flessen na elk gebruik opnieuw afsluit.