Drogen van voedsel / Conserveren door drogen
U kunt voedsel langer houdbaar maken door het te drogen. Bij het drogen wordt bacteriegroei belemmerd door de afwezigheid van water. Vers voedsel bederft nu eenmaal omdat het water bevat en dit water bederft door de bacteriën die in het water zitten.
Met andere woorden: door voedsel te drogen verdwijnt het water uit het voedsel en bederft het voedsel niet meer. Correct gedroogd voedsel blijft minimaal 1 jaar houdbaar.
Voorbeelden die iedereen kent zijn gedroogde rode pepers, tuttifrutti, dadels, abrikozen, bananenchips, appelschijfjes, (die vroeger bij Oma boven de kachel werden gedroogd), “zon”gedroogde tomaten maar ook rozijnen. Iedereen kent rozijnen echter dat een rozijn een gedroogde druif is, is lang niet bij iedereen bekend.
Het drogen van voedsel heeft een minimale impact op de voedingswaarde van het voedsel. Door te drogen wordt het voedsel zoeter en intenser van smaak!
Als u voedsel wilt gaan drogen is de voedseldroger (ook droogoven, dehydrator of droogautomaat genoemd) de beste oplossing.
De voedseldroger heeft als voordeel tov conventionele- of heteluchtovens dat deze speciaal gemaakt is om te drogen.
De voedseldroger heeft de mogelijkheid om vocht af te voeren en is in te stellen op lage temperaturen (tussen 30 en 70 graden).
De temperatuur is zeer belangrijk, want als u op te hoge temperaturen droogt verliest u de voedingsstoffen en vitamine in het voedsel.
Heeft u vragen over het drogen van voedsel dan kunt u ons altijd contacteren.
Zoals ook met invriezen, wecken en inmaken, zijn wij een expert op het gebied van het drogen van voedsel en drogen wij voor eigen consumptie.
Onze eigenaresse en receptenmaakster: Claudia Kuyken heeft samen met Jean Vanhoof het Handboek voedsel drogen geschreven wat te koop is in onze webshop.
Haar nieuwste boek: Koken met gedroogd voedsel mag zeker niet ontbreken in je boekenkast als je voedsel droogt. Het is het eerste echte kookboek ter wereld waarbij je, je gedroogde groenten, fruit en kruiden kunt gebruiken in de gewone keuken!
Natuurlijk kunt u ook drogen in gas-, conventionele- of heteluchtovens.
Als u groenten wilt drogen in de oven kunt u het beste een conventionele of heteluchtoven gebruiken en geen gasoven. De heteluchtoven zal het vocht veel minder laten verdwijnen dan een conventionele oven. U kunt echter wel drogen met uw heteluchtoven alleen minder effectief.
Voor appels en peren is de heteluchtoven wel geschikt.
Drogen in een gasoven zal niet goed gaan omdat een gasoven te vochtige lucht produceert.
Als het drogen niet goed lukt (door te veel vocht in het voedsel) kunt u de ovendeur een heel klein beetje open laten staan door er bijvoorbeeld een houten lepel tussen te zetten. Hierdoor kan het vocht beter ontsnappen.
Zo verbruikt u natuurlijk wel meer energie maar anders zal het droogproces niet lukken.
Het gebruik van een bakplaat met anti- aanbaklaag of silicone-matje is aan te raden. Daardoor blijft uw voedsel niet op de bakplaat plakken.
Als u geen bakplaat heeft kunt u ook keukenpapier gebruiken. Bakpapier is minder geschikt omdat het voedsel natuurlijk niet moet bakken maar moet drogen.
Als u fruit wil drogen kies dan voor vers en rijp fruit. Het beste resultaat krijg je door het fruit te besprenkelen met citroensap.
Citroensap is niet schadelijk en zorgt ervoor dat het gedroogde fruit niet verkleurt, ook verhindert het de groei van schadelijke bacteriën.
Sommige fruitsoorten zoals pruimen, druiven, kersen en bepaalde bessen hebben een beschermende schil. Om dit fruit te drogen moet u de schil breken.
Een makkelijke methode hiervoor is het blancheren van het fruit: Dompel het fruit met een zeef kort (60 seconden) in kokend water, koel het meteen daarna af in zeer koud water.
Droog fruit maar ook ander voedsel altijd goed af voordat u gaat drogen.
Als u zacht fruit of groenten gebruikt kunt u gebruik maken van een sladroger (ook slazwierder genoemd.)
U vindt op deze site meerdere recepten om te conserveren door drogen.
Wij vinden dit een goede aanvulling op andere conserveringsmethoden zoals: wecken, inmaken, fermenteren, inleggen enz.