INVRIEZEN VAN FRUIT, GROENTE EN KRUIDEN
Invriezen is gemakkelijk. U heeft voor het invriezen van bep. soorten fruit zoals bv. bananen “freezerpaper” nodig.
Dit is in Nederland en Belgie te koop in hobbywinkels en op internet maar u kunt het ook zelf maken. U kunt ook de freezerpaper verpakking bewaren die u krijgt in winkels. In België wordt beleg, vlees enz. vaak ingepakt in freezerpaper ook duplex cellulosepapier genoemd. (Maak het papier wel goed schoon). Andere fruitsoorten kunt u gewoon invriezen. Het invriezen van bv bananenschijfjes is ideaal om een smoothie te maken of bananenbrood.
Een andere manier van invriezen is het vacumeren van fruit, groenten of kruiden. Dit is ideaal, omdat u hiermee vriesbrand voorkomt en het gemakkelijk is in gebruik. U heeft dan natuurlijk wel een vacumeerapparaat nodig. Door te vacumeren kunt u niet alleen voedsel invriezen maar u kunt ook vers voedsel langer houdbaar houden. Wilt u meer weten over vacumeren? Volg dan deze link.
Het enige nadeel van het invriezen van fruit is dat het zoveel ruimte in uw diepvries in beslag neemt en u fruit eigenlijk niet moet laten ontdooien maar meteen moet gebruiken zodra u het uit de diepvries haalt.
Wij vriezen fruit vaak in als er een teveel is aan fruit en we geen tijd hebben om het in te maken. Ook vriezen wij fruit in om smoothies te maken, dit werkt perfect.
Maar nooit zullen we fruit weggooien dat is gewoon jammer gezien de mogelijkheden die er zijn want naast invriezen en inmaken kunt u fruit ook drogen.
Natuurlijk kunt u bijna alle groenten gemakkelijk invriezen. Maak de groenten goed schoon en zorg ervoor dat ze zo droog mogelijk zijn voordat ze in de diepvrieszak gaan. De meningen over de smaak van bepaalde soorten ingevroren groenten verschilt enorm. Sommige onder ons vinden dat boontjes (uit eigen tuin) vaak hun smaak verliezen. Maar net zoals met fruit kunt u groenten ook heel goed drogen en wecken. Het zijn oplossingen voor die groenten waar u van vindt dat zij niet zo lekker meer smaken.
Het invriezen van kruiden is een apart verhaal. Het ene kruid houdt heel goed haar smaak en stevigheid terwijl het andere kruid veel minder geschikt is. Lees er alles over in de recepten voor invriezen op onze site.
Als laatste nog een tip: label uw ingevroren fruit, groente of kruiden altijd met de datum en de inhoud zodat u weet wat u het eerst moet gebruiken. De inhoud vermelden is vooral belangrijk bij gesloten diepvriesdoosjes. Dan hoeft u het doosje niet open te maken wat ook de kans op vriesbrand vermindert.