ADVIES AANKOOP VOEDSELDROGER (DROOGOVEN)
Tegenwoordig krijgen we heel vaak de vraag “Welke voedseldroger moet ik aankopen?” Om wat duidelijkheid te verschaffen in het land der voedseldrogers vindt u op deze pagina advies en de grootste verschillen tussen de voedseldrogers.
Er zijn verschillende soorten voedseldrogers op de markt:
- de horizontale voedseldroger (merken: Excalibur, Dejelin, Wartmann en Biosec)
- de verticale voedseldroger (merken: Espressions, Ezidri en Stockli)
De horizontale voedseldroger droogt horizontaal over de laden. De ventilator zit aan de achterzijde van de machine. Daardoor worden alle laden gelijkmatig gedroogd.
De verticale voedseldroger droogt van beneden naar boven (of andersom). Vaak moet bij deze drogers de laden verwisseld worden van positie omdat de onderste laden al droog zijn en de bovenste nog niet.
De horizontale infrarood voedseldroger droogt horizontaal en kan naast gewoon drogen zoals alle andere merken ook infrarood drogen en automatisch drogen op 70 graden. Automatisch drogen op 70 graden is ideaal voor vlees en vis. Bij infrarood drogen kunnen grotere stukken drogen en wordt een heel andere smaaksensatie gecreëerd. Het voedsel is van binnen lekker zacht.
Wilt u ook fermenteren in de voedseldroger (yoghurt maken) dan kunt u het beste een droger nemen die digitaal instelbaar is en dan moet de droger horizontaal drogen. Bij het fermenteren is het belangrijk dit op de juiste temperatuur te doen. De laden moeten uit de droger kunnen zodat het gefermenteerde voedsel erin kan.
Wat u wilt drogen is ook belangrijk.
Wilt u grotere voedingsmiddelen drogen zoals walnoten, bloemen, brooddeeg in de droger laten rijzen, … Dan is het belangrijk een horizontale droger te kopen. In de horizontale droger kunt u een paar of alle laden verwijderen waardoor u in de hoogte meer ruimte krijgt.
Een grote of een kleine voedseldroger?
De keuze is in 99% afhankelijk van wat u met de voedseldroger wilt doen en natuurlijk van wat u uit wil geven.
Hebt u een grote moestuin kies dan een grote voedseldroger. Drogen duurt gemiddeld tussen 6 en 24 uur. Het komt vaak voor dat de oogt uit de moestuin allemaal op hetzelfde moment is… en een kleine voedseldroger is dan geen oplossing.
Let ook altijd op de grootte van de laden.
RVS laden of kunststof laden?
Rvs laden zijn duurzamer (maar mijn kunststof laden gaan ook al meer dan 10 jaar mee) en in sommige gevallen laten ze de luchtstroom beter door de droger (dit voordeel ontstaat natuurlijk alleen bij drogers die verticaal drogen). Rvs laden of kunststof laden drogen voor de rest precies hetzelfde.
Een nadeel bij rvs laden is dat bepaalde soorten voedsel aan het rooster blijft plakken en het echt los moet gepeuterd worden. Het gebruik van droogmatje/paraflexx sheets voorkomt dit wel + extra voordeel: de laden blijven zuiver.
Droogmatjes of paraflexx sheets bij een droger kopen?
Dit kunnen wij alleen maar aanraden. Vaak zijn de verzendkosten bij aankoop van een droger gratis (incl alle andere artikelen die je erbij koopt).
Droogmatjes of paraflexx sheets gebruikt u voor het maken van fruitleer, groenteleer of voor het drogen van nat voedsel (bvb als tomaten te nat zijn).
Ze zijn herbruikbaar.
Ons advies over de omvang van de voedseldroger:
Kies een niet te kleine droger of kies een droger zoals bv de Stockli waar u de laden bij kunt kopen.
Heel vaak wordt er meer gedroogd dan in eerste instantie gedacht 😉 .
Wat kunt u allemaal drogen?
- Het drogen van oud brood of overgebleven stokbrood.
- Een half blik ananas of peren.
- Een appel die te lang gelegen heeft waar je fruitleer van maakt of gedroogde appelschijfjes.
- Een aanbieding bij de fruit- en groenteboer die u anders laat liggen en waar u nu gedroogd voedsel van maakt.
- Rozenblaadjes van de rozenstruik om in de winter een rozenlikeur of rozenjam mee te maken.
- En wat denkt u van de kruiden uit de moestuin: maggi, laurier, munt enz.
- De walnoten van de notenboom.
- Frambozen van de frambozenstruik.
- Brandnetels omdat ze gratis te plukken zijn en waar u gemakkelijk brandnetelthee, brandnetelzalf of bv brandnetelpuree mee kunt maken.
- U kunt u eigen bouillonpoeder maken.
- U kunt tapenade, soepen en sauzen maken met gedroogde tomaten, pompoenen en courgettes.
- U kunt verschillende soorten puree maken met gedroogde brandnetels, andijvie, spinazie en boerenkool.
- Maak van u gedroogde appelschillen appelsap of appelthee.
- In plaats van de oven aan te zetten (die veel meer verbruikt) maakt u tosti’s gewoon in de voedseldroger op de hoogste temperatuur.
- Droog u knoflook die door aan het schieten is en maak knoflookpoeder om knoflookmayonaise te maken of gewoon te gebruiken i.p.v. verse knoflook.
De mogelijkheden zijn eindeloos…………
Wilt u de voedseldrogers eens zien en meer erover weten? Bezoek dan onze webshop.