ZELF AZIJN MAKEN
U kunt zelf heel makkelijk een wijnazijn maken met restjes wijn die overblijven (niet de droesem; dit is het laagje onder in de fles).
U kunt zowel witte als rode wijnazijn maken.
Doe hiervoor een klein laagje wijnazijn in een kruik of een donkere fles.
Het is belangrijk, dat er geen direct zonlicht bijkomt.
Giet er de restjes van de wijn in.
Sluit dit zeker NIET af met een kurk, maar wel met een stukje stof en elastiek zodat er lucht bij kan komen.
Als u een grote weckpot gebruikt kunt u een neteldoek gebruiken.
Door de azijnzuur-bacteriën en de zuurstof in de lucht wordt de alcohol omgezet in azijnzuur en krijgt het mengsel de zure smaak.
Ook kunt u ook van champagne, sherry, port en andere zogenaamd “laag-alcoholische” dranken azijn maken.
Velen maken wijnazijn door wijn (of de resten ervan) over beukenhoutsnippers te gieten en te laten rijpen (verzuren) door bloot te stellen aan de lucht.
Men gebruikt meestal een oude wijnazijnfles of giet er een scheutje zuivere en nog werkzame wijnazijn bij om het proces te versnellen.
De kwaliteit van de azijn is ook afhankelijk van de soort wijn die gebruikt wordt om de azijn aan te maken. Maar men maakt tenslotte geen azijn van topwijnen ….. dat zou pas echte zonde zijn….!!!
Voor het aanmaken van gearomatiseerde- of gekruide wijnazijn gebruik je gekochte of zelf gemaakte natuurazijn of witte wijnazijn.
Lekkere gedroogde kruiden die u kunt toevoegen zijn: dille, dragon, basilicum, bieslook, citroenmelisse enz.
Zorg ervoor dat de kruiden goed onder in de azijn liggen en sluit de pot af.
Gebruik geen verse kruiden of bloemen, deze zullen na een paar weken gaan rotten.
Plaats de pot daarna gedurende een paar weken op een plek in de zon of op een relatief warme plaats. Warmte versneld namelijk het proces.
De weckpot, bokaal of kruik zo nu en dan eens goed schudden.
U kunt ook knoflook aan de azijn toevoegen.
Dat is erg lekker, maar het is wel verstandig om de knoflook van te voren te blancheren (i.v.m. een bacterie die op de knoflook aanwezig kan zijn en een reactie aan kan gaan met andere stoffen die in de azijn aanwezig zijn).
Als de kruidenazijn lekker ruikt en smaakt zeef je de azijn (indien gewenst) door een neteldoek en giet deze over in een mooie fles.
Daar kan je er nog wat takjes in doen ter decoratie.
Om wat kleur te geven aan de azijn kan u gedroogde bloemen of kruiden toevoegen zoals bijvoorbeeld rode basilicum, oost-Indische kers, rozen, korenbloem, viooltjes enz. (let op dat de bloemen onbespoten zijn)
Bewaar de azijn op een koele en donkere plaats (bv. in de kelder) zodat u de kleur van de azijn blijft houden. Azijn verkleurt door licht.